Nyt on ollut jotenkin veto pois koko loppuviikon kun nuoripari lähti täältä! No ehkä se on hyväkin vaan välillä huilailla.

Ajattelin kirjoittaa tänne muutamalla sanalla koiren tuonnista tänne kun tällekin blogille oli tullut kysymyksiä aiheesta

Ja se on selvää mielestäni että mitään koiraa tänne ei kannata muutamaksi viikoksi tai ehkä edes kuukaudeksi tuoda. Esim. opaskoira on sitten jo toinen juttu jos sitä tarvitsee täällä.

Kulkukoiria täällä on paljon mutta ne pysyy aika hyvin omissa oloissaan. Meidänkin lenkillä ne katselevat tuolta pellolta ja joskus lähtevät seuraamaan mutta eivät ole koskaan tulleet lähelle vaikka meidän koirat haukkuisivatkin. Keppi (kävelysauva) mulla on aina mukana kuitenkin varmuuden vuoksi ja käärmeitäki ajatellen. Oma piha aidattu niin tässä saavat vapaana juoksennella. Tuolla Hua HInin keskustassa kaupungilla en montaa koiraa (narunpäässä talutettavia) ole kyllä nähnyt. Ilmasto täällä on kuuma koiralle päiväsaikaan liikkua ja katukivetykset on aika huonossa kunnossa ja korkeita kynnyksiä yms.

Tuonti- ja vientiasioihin: Koirilla tulee tietty olla voimassa kaikki rokotukset jotka suomessa vaaditaan + siru. Lisäksi Thaimaahan vaaditaan Leptospiroosi rokotus ja se pitää muistaakseni ottaa vähintään 21 päivää ennen matkan alkua ellei jopa aikaisemmin. Rokotus kerran vuodessa. Myos rabies rokoitus pitää olla voimassa ja otettu viimeist'ään 21 päivää ennen lähtöä.

Etukäteen on hyvä myös Bangkokin lentokentän eläinosaston kanssa käydä kireenvaihto että on koira tulossa. Sieltä lähettävät kyllä hyvät ohjeet sitten mitä pitää olla voimassa ja mitä muita tietoja haluavat. (nimet, osoitteet, rokotustodistukset yms.) Pari viikkoa ennen matkaa lähettää sieltä sitten Tuontilisenssin joka on voimassa 45 päivää eli koiran on tultava maahan ennen sen päättymistä. Vaativat vielä sitten vain muutaman päivän (3) vanhan lääkärintodistuksen että koira on kunnossa lentoa varten ja siinä näkyy sitten myös ne kaikki rokotukset yms. Huomattava on että Thaimaa ei hyväksykään sitä sitten yksityiseltä eläinlääkäriltä tai eläinklinikalta/sairaalalta VAAN joko kunnan- tai kaupungineläinlääkärin todistus kelpaa heille

Suurin murheista jota kaikki eivät tiedä on se että kun koira sitten tuodaan takaisin Suomeen, on sillä oltava Rabieksen vasta -ainemääritykset tehtynä tai tuonti takaisin ei onnistu. Maailmalla on vain muutama laboratorio joka on EVIRAN hyväksymä ja tekee ne määritykset. Eläinlääkäreitä jotka verinäytteen voi ottaa on paljon mutta se lähetetään hyväksyttyyn laboratorioon lausuttavaksi ja siihen voi varata aikaa kuukaudenkin ennenkuin sieltä saa vastauksen. Hintaa meidän pienten koirien kanssa tuli sille n.100 euroa/koira. Eli se pitää ehdottomasti ottaa jo suomessa! (testit lähti sitten Ruotsiin ja tuli n.kolmen viikon päästä sieltä ja lausunnolla että JUU on vasta-aineita muodostunut)  

Tuo paperi on sitten elinikäisesti voimassa kunhan vaan Rabies rokotukset suoritetaan jatkossa asianmukaisesti ja siitä esim lemmikkipassiin saa leimat. Silloin tuonti takaisin on helppoa.

Rahtihinnoista taas: koirat + koppi yhteispainosta 30 euroa/kilo.

Kaksi pientä koiraa joiden yhteispaino ei ylitä muistaakseni 20 kiloa voidaan kuljettaa yhdessä riittävässä häkissä (IATA:n ohjeet kopin koosta) JOS ne tulevat hyvin toimeen ja asuvat samassa paikassa. Finnair väitti meille ensin että vain samasta pentueesta olevia voidaan kuljettaa samassa mutta kun luimme Finnairin nettisivuilta eläinkuljetuksista uudelleen, myönsivät että ei tarvitse olla sama pentue)

Bangkokin kentällä sitten kun herrat sain itselleni, marssin eläinyksikön toimistoon jossa kaikki paperit oli minua varten jo etukäteen laitettu kuntoon kun olin meilaillut niitä tietoja jo sinne. Näytin tuoreimman eläinlääkäritodistuksen ja maksoin muistaakseni 300 thb tuontimaksua, allekirjoitin paperin ja sain leiman ja kaikki meni mahtavan upeasti! Ihmettelin kyllä niitä tarkkoja tietoja koirista, sirunumeroita yms. kun ei kukaan niitä edes koirista lukenut HEHHEH.

Täällä sitten koitamme parhaamme mukaan pitää kaikki kirput ja punkit ja loiset etäällä koirista. Ruokaa täällä saa ihan sitä samaa eläinliikkeestä kun SUomessakin.

Koirat voi kaikenkaikkiaan hyvin tällähetkellä ja nauttivat aamu- ja iltahetkistä kirmaamalla pitkin pihaa lintujen perässä. Ukkosta vaan pelkää tuo Luca aika paljon ja elektronista hyttysmailaa kun siitä tulee semmonen pamaus että herra Luca pakenee takapihalle piiloon